DE KERSENTUIN 31 mei t/m 05 juni 2017 KUNSTRAI

DE KERSENTUIN toont, na een succesvolle eerste en tweede editie, opnieuw de levendigheid en diversiteit binnen de hedendaagse kunst. Dit jaar is de tentoonstelling volledig gericht op het thema dier. De KERSENTUIN is een initiatief van Annelien Kers van KERSGALLERY.

Vorig jaar werkte KERS samen met Sunday Morning @ EKWC. De presentatie gaf een levendig beeld van de veelvormige staat van keramiek, gemaakt door zowel jong aanstormend talent als internationaal toonaangevende kunstenaars.

Dit jaar is het thema: DIER. Het dier is een eeuwenoude bron van inspiratie in de kunst. Al in de Griekse oudheid liet men zich inspireren door het dier. In de KERSENTUIN zult u een overzicht van het werk van beeldend kunstenaars te zien krijgen, die zich op allerlei manieren hebben laten inspireren door het dier. De beweegredenen van kunstenaars om het dier te gebruiken als thema zijn verschillend. Sommigen doen het om de schoonheid van dieren tot uiting te brengen, anderen willen ons aan het nadenken zetten over onze omgang met dieren. Zo heeft de kunstenaar David Bade een protest gemaakt tegen de varkensindustrie en gebruikt de kunstenaar Eli Content het dier als onderdeel van zijn scheppingsverhaal.

Als bezoeker van de KERSENTUIN zou je je ook een dier kunnen voelen. De kunstenaar Willem Besselink zal een grote installatie maken genaamd Volière waarin je als bezoeker kunt ronddwalen. In deze installatie zullen er ruimtes zijn voor de presentaties van verschillende andere kunstenaars. In het werk van Willem Besselink draait het om structuren. In zijn installaties, schilderijen, sculpturen en tekeningen gaat hij op zoek naar structuren, patronen en systemen die schuilgaan achter alledaagse gebeurtenissen. Die structuren zoekt hij op, hij observeert en visualiseert ze.

Van de volgende kunstenaars is er werk in de KERSENTUIN te zien:

ALET PILON – ANJES GESINK – CHIKAKO WATANABE – DAVID BADE – ELI CONTENT -ESTEBAN CABEZE DE BACA – FEMKE SCHAAP – FLOOR VAN KEULEN – GE-KAREL VAN DER STERREN- HENDRIEKJE VAN HOUWENINGE – HUBER HUBER – JOANNEKE MEESTER- LIDY JACOBS – MARJOLIJN MANDERSLOOT – MATHIEU KLOMP – PAUL DE
REUS – PIET VAN DE KAR – PIETER W POSTMA – PIM PALSGRAAF – RIK VAN IERSEL – ROBBERT PAUWELS
SHAI AZOULAY – SIERT DALLINGA – STEFAN YORDANOV
WILLEM BESSELINK

Prettige bijkomstigheid: Alle getoonde werken zijn te koop met de KunstKoop van het Mondriaan Fonds.

Adres: Hal 7 – Amstelhal – RAI Amsterdam ingang Wielingenstraat

Openingstijden:
Woensdag 31 mei 18.00 – 22.00 uur
Donderdag 1 juni 12.00 – 21.00 uur
Vrijdag 2 juni 12.00 – 21.00 uur
Zaterdag 3 juni 11.00 – 18.00 uur
Zondag 4 juni 11.00 – 18.00 uur
Maandag 5 juni 11.00 – 18.00 uur (2e Pinksterdag)

FORREAL

curatedBY

Opening: curatedBY
Zondag 11 december, 16 – 18 uur
 
Je bent van harte uitgenodigd het glas te heffen op de tentoonstelling curatedBY bij BRADWOLFF PROJECTS op zondag 11 december.

Tot eind jaren 60 was de museumconservator verantwoordelijk voor het presenteren van kunstwerken. Met de tentoonstelling ‘Live in your head: When Attitudes Become Form introduceerde Harold Szeeman in 1969 de rol van de curator als onafhankelijk tentoonstellingsmaker in de kunstwereld. Gaandeweg heeft de curator zich ontwikkeld tot bedenker van (actuele) thematentoonstellingen, waarbinnen de kunstwerken van verschillende kunstenaars vaak voornamelijk figureren.

Waar ligt de grens tussen het kunstwerk, de context en de curator?
De curatoren van ‘curatedBY’ onderzoeken deze vraag aan de hand van hun eigen en elkaars privé collecties omdat dit een plek is waar je niet als curator voor een werk kiest maar vanuit persoonlijke fascinatie. Ook zoeken zij naar de mogelijke aantrekkingskracht die tussen de werken onderling kan ontstaan, zonder ze binnen een thematisch kader te plaatsten om zo nieuwe inzichten te vinden voor hun curatorschap. Bij Bradwolff tonen zij het resultaat van deze try-out met werken van de kunstenaars uit deze collecties.

Kunstenaars: Paula Anziche, John Baldessari, Jan de Cock, Siert Dallinga, Rodney Graham, Iva Gueorguieva, Noritoshi Hirakawa, David Lindberg, Pere Llobera, Janice Mcnab, Marc Raven en ……..

curatoren:
Christine van den Bergh en Yvonne Yzermans

Tentoonstelling: 11 december 2016 – 23 december – open volgens afspraak info@burobradwolff.nl
BRADWOLFF PROJECTS is gesloten voor de feestdagen van 23 december t/m 8 januari 2017

Geen Woorden maar Beelden

Siert Dallinga, Joost Krijnen, Helen Verhoeven, emo Verkerk
21 april t/m 18 juni 2016

De Kunstcommissie van het LUMC nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling Geen Woorden maar Beelden op donderdag 21 april om 16.30 uur.
Lucette ter Borg, kunstcritica van NRC Handelsblad, opent de tentoonstelling in Galerie LUMC. Wij stellen uw aanwezigheid bij deze feestelijke opening zeer op prijs.

We leven in een onzekere tijd. De media richten zich voornamelijk op grote politieke, sociale en economische kwesties. Ook in de kunst zijn politiek engagement en theoretisch uitgewerkte vraagstukken weer helemaal terug. Woorden moeten de beschouwer intussen wegwijs maken in het kunstwerk. Maar persoonlijke fascinaties en zoektochten blijven altijd belangrijk in de kunst. De tentoonstelling Geen Woorden maar Beelden toont werk dat voortkomt uit de persoonlijke belevingswereld van de kunstenaar. De kunstwerken laten de verbeeldingskracht van de makers aan het woord.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met gastcurator Yvonne Yzermans.

Heroïsche kip nieuwste aanwinst collectie Groninger Museum

16 maart 2016

Het schilderij ‘Huiswaarts’ van de Groninger kunstenaar Siert Dallinga behoort tot de nieuwste aanwinsten van het Groninger Museum. Het kunstwerk, geschilderd in 1988, zal vanaf Pasen in het museum te bezichtigen zijn.

Dallinga schilderde een kip die op een duintop staat en uitkijkt over zee, onder een typisch Hollandse wolkenlucht. Hoewel alle ingrediënten heel bekend aandoen, levert het een verrassend en zelfs vervreemdend tafereel op. Doordat het standpunt van de kijker lager is dan dat van de kip, krijgt deze laatste iets heroïsch. De titel geeft nog een extra lading aan het schilderij. ‘Huiswaarts’ klinkt een tikkeltje ouderwets, roept misschien wel een gevoel van heimwee op. De kijker mag oordelen waar het ‘huis’ van de kip dan staat.

Over de kunstenaar
Siert Dallinga volgde in de jaren zeventig de schilder- en tekenopleiding aan Academie Minerva in Groningen. Dat was toen nog een zeer klassieke opleiding, waar het ontwikkelen van vakmanschap hoog in het vaandel stond. Kort na zijn opleiding stopte hij met schilderen om zich toe te leggen op het maken van experimentele, speelse sculpturen van allerlei materialen. Eind jaren tachtig keerde hij weer terug naar de schilderkunst. ‘Huiswaarts’ behoort tot de eerste werken die Dallinga toen maakte, en die allemaal gekenmerkt worden door een vergelijkbare combinatie van weemoed en humor.

Groninger Museum in paasweekend open
Het schilderij ‘Huiswaarts’ hangt vanaf dinsdag 22 maart in de benedenhal van het Groninger Museum. Bezoekers die in het paasweekend naar het museum komen kunnen de kip dus bewonderen. Het Groninger Museum is op Goede Vrijdag 25 maart en op zaterdag 26 maart open van 10.00-22.00 uur (NB. Vanaf 18.00 uur zijn alleen David Bowie is en Joris Laarman Lab te bezoeken) en op 27 en 28 maart van 10.00-18.00 uur. Bezoekers die de tentoonstelling David Bowie is willen zien kunnen vooraf online een ticket kopen via http://www.davidbowie-groningen.nl/.